مقالاترمزارز

ارز دیجیتال لایت کوین Litecoin

مقدمه

ارز دیجیتال لایت کوین (LTC) یکی از قدیمی‌ترین، شناخته شده‌ترین و ارزشمندترین ارزهای دیجیتال موجود در بازار کریپتوکارنسی ها بشمار میرود. اگر بیت کوین را به عنوان طلا در نظر بگیریم، لایت کوین در بیشتر سال‌های حضور خود در بازار رمز ارزها، همواره نقش نقره را ایفا کرده است. اما در دو سال گذشته این ارز دیجیتال جایگاه خود را به عنوان دومین ارز دیجیتال محبوب به دیگر رقبای خود همچون اتریوم، ریپل، کاردانو و استلار که خلاقیت بیشتری در پشت آنها بوده و مدعیان جدی‌تری هستند، واگذار کرده است. در این مطلب، قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که چه چیزی ارز دیجیتال Litecoin را از بیت کوین و دیگر فناوری‌های دنیای ارزهای دیجیتال متمایز کرده است.

ارز دیجیتال لایت کوین

لایت کوین یکی از نخستین فورک‌های اولین ارز دیجیتال موجود یعنی بیت کوین است. به بیانی دیگر، رمز ارز لایت کوین پایگاه کدهای آزاد و متن باز بیت کوین را در دست گرفت و کمی آن را تغییر داد، تا به شکل امروزی خود پدید آید.  این ارز مجازی توسط کارمند پیشین کمپانی گوگل، چارلی لی (Charlie Lee) ، در اکتبر  ۲۰۱۱ (مهرماه ۱۳۹۰) تأسیس و توسط انجمن Litecoin توسعه و نگهداری شد، تا از چندی بعد بیت کوین را بهبود ببخشد.

به صورت کلی، اهدافی که با تأسیس لایت کوین دنبال ‌شدند عبارت‌اند از: افزایش سرعت تراکنش‌ها، کاهش پتانسیل معاملات اسپم که به شبکه آسیب می‌رسانند و همچنین آسان‌تر کردن مشارکت بیشتر افراد در شبکه.

فناوری پشت پرده ارز دیجیتال لایت کوین چیست؟

همانطور که ممکن است حدس زده باشید، ارز دیجیتال لایت کوین از خیلی از جهات تقریباً شبیه به بیت کوین است. در حقیقت این شباهت از این جهت است که لایت کوین نیز همچون بیت کوین، روی یک بستر بلاک چین اجرا می‌شود که این بستر، دنباله‌ای است از سوابق تراکنش‌ها که به شکل یک دفتر کل غیر متمرکز درآمده‌اند. در واقع این فناوری به طور کامل با روند معاملات ارزهای سنتی که از طریق سررسیدهای بانک مرکزی انجام می‌شوند، در تضاد است. علاوه بر این، همانند بیت کوین و اغلب دیگر ارزهای دیجیتال، بلاک چین لایت کوین نیز داخل شبکه‌ای همتا به همتا که از رایانه‌هایی به نام “گره‌ها (nodes)” تشکیل شده و وظیفه اجرای نرم افزارهای آن را بر عهده دارند، توزیع می‌شود.

این گره‌ها به شکلی ایمن تمامی سوابق تراکنش‌هایی را که به‌صورت آنی درون شبکه اتفاق می‌افتند را ذخیره کرده و آن‌ها را در  “بلوک‌هایی” قرار داده و نهایتاً  این بلوک‌ها، بلاک چین را تشکیل می‌دهند. Litecoin هر 2.5 دقیقه یک بار بلوک جدید به بلاک چین خود اضافه می‌کند، که شامل سوابق تمامی تراکنش‌هایی است که پس از بلوک قبلی انجام شده‌اند.

به صورت کلی، تغییر در ساختار بلاک چین امر بسیار دشواری است و این دشواری از این جهت است که برای تغییر بلاک چین، باید تک‌ تک بلوک‌های تشکیل‌دهنده آن تغییر کنند. از این رو، این ویژگی یکی از مهم‌ترین نقاط قوت ارزهای دیجیتال در مقایسه با بانکداری سنتی است.

تراکنش‌های ارز دیجیتال لایت کوین به چه شکل کار می‌کنند؟

به خاطر داشته باشید که ارز دیجیتال لایت کوین از نظر فیزیکی وجود ندارد. در حقیقت این رمز ارز صرفاً سوابق تراکنش‌های مربوط به ارسال مقادیری معین بین آدرس‌های لایت کوین است. تراکنش‌های Litecoin همانند دیگر ارزهای مجازی کار می‌کنند. در واقع آنها پیام‌های دیجیتالی مشابه ایمیل هستند که با دیگر تراکنش‌های داخل بلوک‌ها ترکیب شده و به زنجیره اضافه می‌شوند. همچنین کلیه تراکنش‌هایی که در شبکه اتفاق می‌افتند، عمومی بوده و می‌توانید در دفتر کل عمومی بلاک چین آن‌ها را مشاهده کنید.

برای ارسال لایت کوین‌ها، شما به آدرسی که قصد ارسال برای آن را دارید، به کلید خصوصی شخصی خود (که باید آن را  از همه افراد مخفی کنید) و همچنین مقدار لایت کوین‌هایی که قصد ارسال آنها را دارید، نیاز خواهید داشت. کیف پولی که شما لایت کوین خود را در آن نگهداری می‌کنید، کلیدهای خصوصی را به طور مخفی در خود نگهداری می‌کند و دیگر نیازی نیست تا در مورد نگهداری آنها نگرانی داشته باشید (مگر اینکه نمایش آن‌ها به خواست شما باشد).

به طور کلی، کلیدهای خصوصی هر کاربر باید به صورت خصوصی تنها در دسترس خود کاربر باشد و هرگز نباید آن را با شخص دیگری به اشتراک گذاشت، مگر اینکه به خواست خودتان قصد داشته باشید تا شخص دیگری نیز به دارایی‌های دیجیتال شما دسترسی داشته باشد.

مزایای ارز دیجیتال لایت کوین

در ادامه به مزایای ارز دیجیتال لایت کوین خواهیم پرداخت:

غیر متمرکز بودن

الگوریتم هش کردن ارز دیجیتال لایت کوین تحت عنوان Scrypt با الگوریتم هشینگ بیت کوین یعنی SHA-256 تفاوت دارد و این تفاوت در این است که الگوریتم هشینگ لایت کوین نه تنها برای پردازش محاسبات خود به قدرت پردازش رایانه (قدرتCPU) نیاز دارد، بلکه از حافظه رایانه نیز استفاده می‌کند و این ویژگی کار را برای رایانه‌های غیر تخصصی که قدرت بالایی برای استخراج ندارند، راحت‌تر می‌کند. این بدان معنی است که لایت کوین به طور بالقوه می‌تواند نسبت به بیت کوین کمتر متمرکز باشد، زیرا پول و منابع کمتری برای شرکت در شبکه لازم دارد.

سرعت بالاتر نسبت به بیت کوین

در حال حاضر شبکه ارز دیجیتال لایت کوین به طور تقریبی معاملاتی به حجم معاملات بیت کوین ندارد و به جهت سرعت بالاتر و کارمزد کمتر تراکنش‌ها، انتخاب مناسبی برای ارسال پول بین صرافی‌ها است. علاوه بر این، از آنجایی که در شبکه لایت کون بلوک‌ها هر 2.5 دقیقه یکبار ایجاد می‌شوند و با توجه به اینکه سرعت تشکیل هر بلاک در شبکه بیت کوین ۱۰ دقیقه است، لایت کوین برای خریدهایی که از نظر زمانی در مضیقه هستند بسیار مناسب‌تر است.

حتی اگر Litecoin به محبوبیت بیت کوین نیز برسد، باز هم سرعت تراکنش‌ها در آن از بیت کوین بیشتر خواهد بود. به دلیل مزیت‌هایی همچون سرعت بالاتر و کارمزد تراکنش‌های کمتر، ارز دیجیتال لایت کوین گزینه مناسبی برای تبدیل ارزهای فیات به ارزهای مجازی است. بنابراین اگر قصد دارید تا توکن ها یا سکه‌های یک رمز ارز بخصوص را در یک صرافی بخصوص خریداری کنید، کافی است در ابتدا لایت کوین خریداری کرده، سپس لایت کوین‌های خود را به‌حساب آن صرافی انتقال داده و نهایتاً به‌وسیله لایت کوین‌های خود، بیت کوین یا ارز دیجیتال دیگری که یک جفت ارز مناسب برای ارز نهایی موردنظر شما است را خریداری کنید.

در دسترس بودن

یکی دیگر از مزیت‌های بالقوه ارز دیجیتال لایت کوین این است که پس از استخراج تمام سکه‌ها، چهار برابر بیشتر از بیت کوین از آن وجود خواهد داشت (به‌صورت کلی تنها تعداد محدودی از هر ارز دیجیتال وجود داشته و این ارزها دارای سقف محدودی به لحاظ تعداد هستند). در حقیقت این بدان معنی است که از نظر تئوری، لایت کوین از گستردگی بیشتری برخوردار بوده و به دست آوردن آن نیز به نسبت بیت کوین آسان‌تر است. با این حال، از آنجایی که هر دو ارز دیجیتال به طور نامحدود قابل تقسیم شدن هستند، داشتن کسری از هر دو رمز ارز امری بسیار آسان است و باعث خواهد شد تا ارزش آن‌ها به‌نوعی به‌دلخواه تعیین شود.

مقاومت در برابر اسپم‌ها (Spams)

یکی از اصلاحاتی که روی ارز دیجیتال لایت کوین انجام گرفت این بود که از انجام بسیاری از تراکنش‌های اسپم که باعث کند شدن شبکه می‌شد، جلوگیری کرد. به‌عنوان مثال، این اصلاح به راحتی مبلغی را به عنوان کارمزد از فرستنده بابت تراکنشی که ایجاد می‌کند دریافت کرده و این مبلغ، در شبکه لایت کوین به مراتب از هزینه‌ای که در شبکه بیت کوین پرداخت می‌شود، بیشتر است.

معایب ارز دیجیتال لایت کوین

در ادامه به معایب ارز دیجیتال لایت کوین خواهیم پرداخت:

برتری دیگر رمز ارزها نسبت به لایت کوین

در چند سال گذشته، ارز دیجیتال لایت کوین از نظر ارزش نسبت به ارزهای فیات، از دیگر ارزهای دیجیتال عقب‌مانده و دیگر ارزهایی که به بازار ارائه‌شده‌اند از آن پیشی گرفته‌اند. به احتمال زیاد این امر به این دلیل است که دیگر ارزهای مجازی امکاناتی بیشتر از ابزارهایی برای ذخیره کردن یا فروش توکن های خود به کاربران ارائه داده‌اند. به‌عنوان مثال، اتریوم بستری غیر متمرکز را فراهم کرده که به وسیله آن امکان ایجاد مواردی همچون قراردادهای هوشمند، برنامه‌های غیرمتمرکز (dapps) و مواردی دیگر را فراهم کرده است.

عدم مقیاس پذیری ارز دیجیتال لایت کوین

ارزهای دیجیتالی همچون ریپل، استلار و استیم  (Steem)، برای استفاده گسترده‌تر توسط کاربران خود ظرفیت مقیاس پذیری را ارائه داده‌اند که بصورت قابل ملاحضه ای این ظرفیت افزایش ‌یافته است. به عنوان مثال، ریپل و استلار این قابلیت را دارند تا ۱۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام دهند، در حالی که استیم می‌تواند بین ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه را انجام داده، و این عدد برای ارز دیجیتال لایت کوین به طور متوسط چیزی بین ۱۴ تا ۲۴ تراکنش در هر ثانیه است. در مقام مقایسه، VISA و Mastercard در حال حاضر قادر هستند تا هزاران تراکنش در ثانیه را انجام دهند.

لازم به ذکر است که فناوری جدیدی تحت عنوان شبکه لایتنینگ ممکن است حتی پیش از آنکه روی شبکه بیت کوین اجرا شود، روی شبکه لایت کوین پیاده‌سازی شود. این امر می‌تواند موجب این شود تا سرعت انجام تراکنش‌ها در شبکه لایت کوین به هزاران یا میلیون‌ها تراکنش در ثانیه برسد. با این حال، با توجه به اینکه این فناوری در حال حاضر در مرحله آزمایشی خود است، زود است که درباره موفقیت آن قضاوت کنیم.

رمز ارزهای دیگری همچون آیوتا (IOTA) و بایت بال (Byteball) نیز با تکیه بر فناوری‌هایی که اساساً با بلاک چین‌ها متفاوت بوده و چیزی بعنوان فرایند استخراج یا ماینینگ در آنها وجود ندارد، به دنبال غلبه کردن بر مسئله مقیاس‌پذیری هستند (البته این ارزهای دیجیتال نیز در مراحل ابتدایی خود بوده و بعنوان مثال IOTA تا همین الان نیز در راه پیش روی خود با چالش‌های بسیاری روبرو شده است).

در حقیقت این ارزهای دیجیتال بجای استفاده از گره‌های اختصاصی، از سیستم‌های تأیید صحت تراکنش همتا به همتا استفاده می‌کنند که در آن‌ها، هر شخصیتی که تراکنشی را در شبکه انجام می‌دهد، در کنار انجام تراکنش خود همزمان دیگر تراکنش‌ها را نیز تأیید می‌کند.

میزان پایین پذیرش لایت کوین در پرداخت‌ها

همچون دیگر رمز ارزها، تعداد اندکی از ارائه‌دهندگان محصولات یا خدمات گوناگون، ارز دیجیتال لایت کوین را برای پرداخت مبلغ از مشتریان خود قبول می‌کنند. این ایراد بزرگ را می‌توان با استفاده از کارت‌های اعتباری بارگذاری شده در ارزهای مجازی تا حدودی رفع کرد. در حقیقت با استفاده از کارت‌های اعتباری از جمله شیفت کارت کوین بیس (Coinbase’s Shift Card)، کارت موناکو (Monaco’s card)، کارت چنج (Change’s card) و کارت‌های در آستانه عرضه  تکنس (TenX’s cards)، می‌توان به‌صورت فوری ارزهای دیجیتال را به ارزهای فیات تبدیل کرد و همانجا از طریق کارت‌های اعتباری ویزا یا مسترکارت خرید خود را انجام داد. ارز دیجیتال لایت کوین، به عنوان یکی از محبوب‌ترین ارزهای مجازی نیز در آینده ای نزدیک در این کارت‌ها ادغام خواهد شد.

مشکلات حقوقی

ارزهای دیجیتال در کشور چین با محدودیت‌ها و مقررات شدیدی روبرو بوده و دیگر کشورها نیز به دنبال محدود کردن تجارت و استفاده از رمز ارزها هستند. کره جنوبی نیز در حال حاضر برای اطمینان از تأیید هویت تمامی کاربران، مقرراتی را برای صرافی‌های دیجیتال فعال در این کشور تنظیم کرده است. این در حالی است که روسیه نیز در آینده‌ای نزدیک اقدام به تنظیم مقرراتی شدیدتر از مقررات فعلی حاکم بر بازار ارزهای دیجیتال خواهد کرد.

نوسانات قیمت

همچون اکثر رمز ارزها، ارز دیجیتال لایت کوین نیز با مشکل نوسانات قیمت روبرو است. بنابراین استفاده از Litecoin به‌عنوان وسیله‌ای برای ذخیره ارزش دارایی در میان مدت یا بلند مدت به افرادی که از ریسک‌های بازار دوری می‌کنند پیشنهاد نمی‌شود، چراکه تا کنون شناختی که از قیمت این ارز دیجیتال به‌دست آمده به این شکل است که قیمت آن در روزها، ساعت‌ها یا حتی دقیقه‌ها با درصدهای دورقمی در نوسان خواهد بود.

این نوسانات ناشی از بازارهای بسیار سوداگرانه‌ای هستند که طی آن ارزهای دیجیتال توسط کاربران فروخته می‌شوند. با این حجم فروش و با تغییر شناخت درصد نسبتاً کمی از کاربران، قیمت‌ها تغییر خواهند کرد. این کاربران نسبت به ارزش یک ارز دیجیتال می‌تواند با انتشار اخباری مربوط به سرکوب ارزهای مجازی توسط دولت‌ها، هک شدن تراکنش‌های مهم و یا اطلاعیه‌های جدید درباره فناوری‌های نوظهور مرتبط به وجود آید و باعث تغییر در روند قیمت‌ها شود. با این وجود از زمانی که افزایش یا کاهش ارزش رمز ارزها به طور کلی با افزایش و سقوط قیمت بیت کوین پیش می‌رود، دیگر ارز دیجیتال لایت کوین در صدر اخبار مربوط به ارزهای دیجیتال جایی ندارد.

برخی ارزهای دیجیتال همچون تتر (USDT) و bitUSD با ایجاد آنچه که “استیبل کوین” نامیده می‌شوند، تلاش کرده‌اند تا این مشکل را به  نوعی کم رنگ‌تر کنند. در حقیقت این دو ارز دیجیتال با ایجاد سکه‌های پایدار به دنبال آن هستند تا ارزش سکه‌های خود را با ارزهای فیات برابر کنند. این در حالی است که دیگر ارزهای مجازی به دنبال این هستند تا ارزش سکه‌های خود را با کالاهایی همچون طلا برابر کنند.

به نظر می‌رسد که ارز لایت کوین، همچون بسیاری دیگر از رمز ارزها، برنامه‌ای برای مقابله با مشکل نوسانات قیمت ندارد. همچنین نظر عموم کاربران جامعه ارزهای دیجیتال بر این است که هرچه بازارها بالغ‌تر شده و سرمایه بیشتری به آنها وارد شود، طبیعتاً قیمت‌ها نیز با ثبات‌تر خواهند شد.

سخن پایانی

عرصه ارزهای دیجیتال به ‌قدری سریع تغییر می‌کند که پیش بینی اینکه در آینده چه اتفاقی برای ارز دیجیتال لایت کوین اتفاق خواهد افتاد کمی دشوار است، اما با اطمینان می‌توانیم بگوییم که تیم توسعه این رمز ارز سعی در انطباق و بهبود آن برای ماندن در کورس رقابت با دیگر ارزهای مجازی دارد. به رسمیت شناخته شدن نام Litecoin و همچنین تیم حرفه‌ای توسعه‌دهندگان این ارز دیجیتال یکی از ارزشمندترین ویژگی‌های آن بشمار می‌رود. این که آیا این ارز مجازی یک سرمایه‌گذاری خوب برای کاربران خواهد بود یا نه و اینکه آیا بهتر است این ارز دیجیتال را خریداری کنید یا روی استخراج آن سرمایه گذاری کنید، امری است که به تصمیم شخصی کاربران بستگی خواهد داشت.

منبع : وال هالا کریپتو

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا